Κρεμμύδια γεμιστά με κιμά, σταφίδες και κουκουνάρι. Ένα άκρως χειμωνιάτικο φαγητό που σας καλούμε να το γευτείτε στην λίμνη Πλαστήρα
ΥΛΙΚΑ
10 κρεμμύδια μέτρια – μεγάλα
400 γρ. κιμά μοσχάρι – χοιρινό
40 γρ. κουκουνάρι
40 γρ. σταφίδες ξανθές
2 φύλλα δάφνης
λίγο μπαχάρι
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
1 κ. σ. πελτέ
λίγο τυρί ρεγκατο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τα κρεμμύδια (με τη φλούδα τους) σε σιγανή φωτιά περίπου 15’ (μέχρι να μπορούν να πατηθούν με το χέρι μας). Μόλις κρυώσουν, τα ξεφλουδίζουμε με προσοχή να μην χαλάσουμε το «γένειο» τους, κόβουμε ένα καπάκι από το πάνω μέρος( ένα μικρό μέρος του να κρατιέται πάνω στο υπόλοιπο κρεμμύδι) και τα αδειάζουμε εσωτερικά αφήνοντας 2-3 εξωτερικές στρώσεις.
ΓΕΜΙΣΗ
Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο περίπου το 1/3 από το εσωτερικό των κρεμμυδιών που αφαιρέσαμε, τον κιμά, το κουκουνάρι , αλάτι, πιπέρι , τη δάφνη, το μπαχάρι. Προσθέτω 1 ποτήρι νερό, τον πελτέ σκεπάζοντας τα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν περίπου 20’ . Λίγο πριν τα βγάλουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τις σταφίδες.
Γεμίζουμε τα κρεμμύδια με την γέμιση μας, κλείνουμε το καπάκι τα στρώνουμε στο ταψί, προσθέτουμε νερό ίσο με το 1/3 του ύψους των κρεμμυδιών και τα βάζω στο φούρνο στου 180o c, μέχρι τα κρεμμύδια να πάρουν «καραμελωμένη» όψη. Λίγο πριν τα βγάλουμε ανοίγουμε τα καπάκια προσθέτουμε λίγο ρεγκάτο σε κάθε κρεμμύδι ,ξανακλείνουμε τα καπάκια τα αφήνουμε λιγάκι ακόμα και τα βγάζουμε από το φούρνο.
Καλή σας όρεξη!!!
Tip: Η παραπάνω συνταγή είναι πιο πολύ χειμωνιάτικη, τρώγεται και σαν ορεκτικό άλλα και σαν κυρίως με συνοδεία πράσινης σαλάτας εποχής.